2018. január 16., kedd

ÚJ TÖRVÉNY A VÉRADÁSRÓL

        2017 májusában Szerbiában hoztak egy új törvényt a transzfúziós tevékenységről, mely 2019. január elsején, vagyis egy év múlva lép életbe. Valamiért azonban már most alkalmazni kezdték.
        Ennek értelmében vannak az engedéllyel rendelkező vérátömlesztő intézmények, a vérellátó központok. Négy nagyvárosban található ilyen: Belgrádban, Újvidéken, Kragujevacon és Nišben. Ők végzik el az ellenőrzéseket, ők készítik el a vérkészítményeket. A szabadkai Közkórház vérátömlesztő szolgálata nem szerepel a listán. Hiába van nagyon sok önkéntes véradó a körzetben, akik nemcsak a szabadkai betegek számára biztosítanak elegendő vért, hanem szükség szerint más központokat is segítenek. Az  egyik legsikeresebb, az egyik legfejlettebb intézményről beszélünk az országban. Hiába vannak megfelelő körülmények, hiába van modern felszerelés, megfelelő szakemberek. A 6500 önkéntes véradó eddig a kórházban vagy szervezett terepi véradás alkalmával adott eddig vért. Ez nem így fog működni tovább. Nem akkor adunk vért, amikor ráérünk. Nem akkor, amikor olyan az egészségi állapotunk. Az újvidéki intézmény és a Vöröskereszt meghirdeti majd, hogy mikor és hol lesz akció.


        A Zentai Közkórház vérátömlesztő szolgálata vérbank szerepét tölti be az új törvény szerint. A jövőben a kórház területén kívül lesz lehetőség véradásra. Az Újvidéki Vérátömlesztő Intézet és a Vöröskereszt előre meghirdeti majd a helyszíneket, az időpontokat. Csak akkor, és csak ott lehet vért adni. Újvidéken ellenőrzik, majd visszaszállítják a zentai, a szabadkai, a verbászi kórházba a vérkészítményeket, ahol tárolják ezeket, és szükség esetén a rászorulóknak adják.


        Hogy mi lesz a kisebb településen élő véradók sorsa, nem tudni. Azokkal, akik eddig önkéntesen, mindenféle anyagi juttatás nélkül humánusan cselekedtek, életeket mentettek. Hajlandóak lesznek saját költségükön beutazni a nagyvárosba egy adott időpontban, egy adott helyszínre? Nem tudni. Vagy az önkormányzatok megoldják az utaztatásukat? A munkaadóik tolerálják a hiányzásukat, adnak két szabadnapot, ami a törvény szerint jár? Vajon folytatják-e nemes tettüket, vagy felhagynak a véradással? Lesz elegendő vérkészítmény a rászorulóknak Szabadkán, Zentán, Topolyán? A kisebb kórházak vérátömlesztő osztályainak dolgozói munka nélkül maradnak?
        Abban az esetben sem lehet önkéntesen vért adni, ha súlyos szerencsétlenség történik a környéken, vagy ha egy családtagnak, beteg gyereknek van hirtelen szüksége rá... Szomorú történet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...