2018. január 9., kedd

OKOS

        Nem tudom, van-e Szerbiában olyan nyilvántartás, hogy mennyi az állampolgárok IQ-szintje. Kíváncsi lennék egy ilyenre. Hogy mennyi északon, mennyi a fővárosban, délen… Lehet, hogy csak nekem tűnik úgy, hogy fokozatosan csökken a szint. ..
        Pedig annyi okosság van körülöttünk. Ott az okostelefon. Tud mindent. Számol, ír, fényképez. Nemcsak telefonálni, zenét hallgatni, közösségi portálokat nézegetni, szelfiket gyártani lehet vele, hanem még azt is kiszámíthatjuk különböző alkalmazások letöltésével, hogy mennyi idő alatt tesz meg egy kört a közepén madzagra felfüggesztett cső. Logaritmál, matekfeladatok old meg, de akár fogalmazásokat is ír… Minek tanuljon a gyerek, ha a telefonja mindent jobban tud…


        Az okosóra sem csak az időt mutatja. Egyfajta hordozható számítógép. Kapcsolja a világítást, nyitja az autót, lehet segítséget kérni, telefonálni, nem tévedünk el, e-mailt küldhetünk, lépést számlál, gyorsulást mér, tájékoztat az időjárásról, közben meg zenét is lehet hallgatni…
        Az okosszemüveg nem a látást javítja. Van rajta kamera, beépített mikrofon, mozgáskövető. Azonnal fel is lőhetjük a közösségi portálra, hogy éppen mit látunk, merre vagyunk. Közben beszélgethetünk, akár filmet is nézhetünk.
        Az okospóló a telefonunkkal kommunikál. Figyelmeztet, ha a vérnyomásunk az egekbe szökött, vagy ha túlhajszoltuk magunkat. Minden adatot rögzít, a szívveréstől kedve a levegővételen át a testhőmérsékletig.
        Van okossapka, beépített bluetooth-os fejhallgatóval és mikrofonnal.
        Okos otthonba okos kamera dukál. Okos égők. Meg ugye, ott van a távolról vezérelhető Wi-Fi-s, vezeték nélküli okos konnektor.
        Ha még nem viselt térképet a cipőjében, épp itt az ideje… Az okoscipőben van beépített GPS, így segíti a viselőjét újabb városok, látnivalók felfedezésében. Rezgésekkel jelzi, hogy hol, merre kell fordulni. Még eltévedni sem lehet egy jóízűt…
        Fogkefe, autó, mosogatógép, hűtőszekrény, melltartó, meg még sok minden más okos lett.


        Az okos pizsamát azonban sosem venném meg a gyerekemnek. A mesék kódjait tartalmazza, majd ezt beolvassa az okostelefon, és már hallgathatja is a gyermek a Csipkerózsikát, a Hamupipőkét. Akár olvashatja is. Szerintem, a gyerekek így is sok időt töltenek a képernyő előtt. Hová tűnik a közös esti mesék varázsa?
        Már várom az okos klotyópapír megjelenését, hogy az mit tudhat…
        Fejlődik minden, fejlődik a világ. Mi itt, Szerbiában nem igazán haladunk a jó felé. Nem igazán okosodunk. A hatalmon lévőknek az a céljuk, hogy minél butább emberek éljenek az országban. Akiket lehet irányítani. Akik hallgatnak. Akiknek nincs önálló véleményük.

        Az meg nem vigasztal, hogy a medúza is túlélt vagy 650 millió évet agy nélkül…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...