2017. május 2., kedd

KUTYÁUL ÉRZEM MAGAM

        Zongoráztam a távirányító gombjain. Ez az össze-vissza kapcsolgatás egy idegesítő férfiszokás (tisztelet a kivételnek), de úgy néz ki, az én agyamban/kezemben is van ilyen késztetés. Nem a percenkénti csatornaváltás rekordját készültem megdönteni, hanem semmi érdekest nem találtam. Belenéztem az egyik adásba, azután váltottam. Belenéztem a másikba is, majd váltottam. A hetvennegyedik csatornánál leragadtam. Egy angyalfalat kiskutyánál. Riadtan figyelte a körülötte lévő embereket. Alig mozgott. Félt, de valahol a lelke mélyén érezte, hogy segíteni szeretnének rajta. Nem úgy, mint azok a gonosz emberek, akik bekenték ragasztóval. A ragasztó teljesen megkeményedett a bundáján. A kis kutyuska annak köszönheti életét, hogy az állatvédők megtalálták, orvoshoz vitték, levágták az össz szőrét. Időben kapott segítséget, szeretetet, reményt a további jó életre.
        Az állatkínzók változatos módszereket alkalmaznak, az emberi kegyetlenség nem ismer határokat: petárdát tesznek a kutya/macska szájába, ledobják az emeletről, kidobják az autóból, ütik-verik, megmérgezik, harcra nevelik őket.
         Fáj a lelkem, amikor ilyent látok, hallok. Nem kívánok senkinek semmi rosszat, de ahogy a szomszédasszonyom mondaná, rohadjon le a keze annak, aki védtelen állatot kínoz, bánt, éheztet.
        A törvény is szabályozza, hogy az állatoknak tilos fájdalmat, szenvedést, sérülést okozni, nem szabad őket kínozni.  A magyarországi törvények értelmében 2016. január elsejétől tilos a házőrzőt láncra kötve tartani. Két éves szabadságvesztéssel büntethető az az egyén, aki állatát az utcára teszi, a védtelen jószágot a sorsára hagyja. Három év járhat, ha az állatnak különös szenvedését vagy a halálát okozza. Szerbiában 2006 óta van állatvédelmi törvény. 2009-ig pénzbírsággal vagy 6 hónapig terjedő börtönbüntetéssel sújthatták a bántalmazó embert, ez megváltozott, ma akár 1 éves börtön is lehet a büntetés. Ha több állatot bántalmaz, elméletben 3 évig is terjedhet. Feltenném a költői kérdést, hogy felénk hány embert ítéltek már el emiatt? Így a törvény kutyaszart sem ér! Amerikában egy férfit idegesített háziállata ugatása. Ragasztószalaggal szorosan körbetekerte a száját. Az eb több műtéten esett át, nyelve egy részét el is veszítette. A férfit 5 év börtönre ítélték. Még a bíró is sajnálta, hogy csak ennyi a maximálisan kiróható büntetés Dél-Karolinában.
        Az állatkínzást minden jóérzésű ember elítéli. Megpróbál tenni ellene. Érdekli ez a nemtörődöm gazdákat? Hány esetben nem foglalkoznak a kutyussal, macsekkal, nem etetik, itatják normálisan, elhanyagolják őket… Még közmondás is van: Bizonytalan, mint a kutya vacsorája. Hány kóbor állatot láthatunk az utcán, akik falkában keresik táplálékukat? Azt a kutyafáját!
        Ők védtelenek, szeretetet, törődést igényelnek. Éreznek. Képesek szenvedni, tudnak örülni. Hálásak a jó szóért. Az állatvédő szervezeteknek, a kutyát örökbe fogadóknak minden elismerésem, hiszen nem egy alultáplált, bántalmazott, szerencsétlenül járt csahost mentettek már meg.
        Be kellene tartani a törvényeket. Meg kellene igazából büntetni a kínzókat. Változtatni kellene egyesek felfogásán. Nevelni kellene a gyerekeket.

        Sok a kellene. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...