2017. május 17., szerda

KEREKESSZÉKKEL TOPOLYÁN - ZOLI TÖRTÉNETE

                A nővére a szomszédunkban lakik. Mi vagyunk az őslakosok, Andreáék érkeztek később. Valahogy mindig úgy jött ki, hogy egyszerre nyírtuk a füvet, egyszerre indultunk munkába, egyszerre vártuk a gyerekeinket. Hol nekem fogyott el a tojásom, hol neki az olaja. Átszaladtunk a másikhoz a hiányzó dologért. A jószomszédi kapcsolatunk szép lassan barátsággá alakult. Megismertük egymás családját, gondját-baját. Öt évvel ezelőtt sírva rohant át, hogy öccse autóbalesetet szenvedett, egy szembejövő autó áttért az oldalára, frontálisan ütköztek. Életveszélyes sérülésekkel szállították a kórházba. Ő annyira ideges, hogy inkább nem vezetne, a férje dolgozik, nem jöhet haza, elvinném-e… Elvittem. Meg útközben vigasztaltam, hogy minden rendben lesz, Zoli fiatal még, 25 éves, szereti az életet, és az élet is szereti őt, készül az esküvőjére, amit a következő hónapra terveztek…
        Az esküvő elmaradt, Zoli élni akart. Menyasszonya kitartott mellette. Annak ellenére is, hogy Zoli lebénult. Deréktól lefelé. Kapott egy elektromos kerekesszéket.
        Tegnap Zentán járt a nővérénél. Átjöttek. Mondta, hogy olvasta a játszótérről szóló történetem. Kerekesszékesnek sem jó lenni Topolyán, mesélte. A kertes házukat átalakították, ott gond nélkül tud közlekedni. A városban viszont akadályokba ütközik. Itt egy lyuk, ott egy kátyú, amott egy gödör. Hogy ne legyen olyan unalmas a gurulása, mindig van valamilyen érdekesség az úton, amibe belebukhat. Veszélyesek egy biciklisnek is, főleg este, sötétben. Néha szánakozva nézik az emberek csetlését-botlását, de mindig akad jó szándékú ember, aki kitolja a gödörből. Ő már lelkiekben kimászott a gödörből, a mindennapi valóság a nehezebb. 30 éves, dolgozik, otthonról, baráti társasága mellette állt végig. De néha levegőre vágyik, gurulásra. Ő is menne. Nem világgá, csak a barátaihoz. Hivatalos ügyeket intézni. Bevásárolni. Zolit nem a lába viszi, hanem egy szerkezet. Neki a lépcső egy lehetetlen küldetés. Az úthibák meg akadályok.
        Nézem ezt a jóképű fiatalembert, meleg szemét, csodálom életerejét. Szeretnék rajta segíteni. Remélem, a városvezetés is szeretne. 
(A fényképeket Zoli készítette.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...