2017. április 24., hétfő

MEGHALNI SEM OLCSÓ DOLOG

    Katolikus temetésen voltam. Szomorú esemény. Egy barátnőm nagytatáját kísértük utolsó útjára. Szép kort élt meg, 94 évet.
         Részvétnyilvánítások, a pap imát mondott, a kántor énekelt, halottas kocsi, a virágok egy külön kocsin, majd elindultunk a sír irányába. A sírhelynél a pap mondott még pár imát, a sírásók lehelyezték a koporsót, majd elföldelték Péter bácsit. Ráhelyezték a koszorúkat, a csokrokat. 32 perc. Ennyi volt az utolsó végtisztesség, az elhunyt búcsúztatása. 
        Másnap meg a szaladgálás maradt. Mit mondjak, borzalmasan magas árak vannak a katolikus egyháznál. Számla nélkül. Adó nélkül. Erről nem ők tehetnek, a szerbiai törvények szerint nem kell adózniuk.
          A temetés biznisz, kegyelet ide vagy oda.
      Az egyházadó az első pont. Ez egy önkéntes anyagi hozzájárulás. Papíron önkéntes, de a valóságban nagyon is kötelező. Az általános irányelv alapján ez az átlagkereset 0,5-1%-át teszi ki. Ha az elhunyt minden évben szorgalmasan eleget tett a kötelezettségének, akkor a hozzátartozóknak szerencséje van, ezt nem kell fizetniük. Ha nem szerepel a „nagykönyvben” a befizetés, akkor visszamenőleg több ezer, akár tízezer dináros összegről is beszélhetünk. Mindannyian hallottunk már olyan esetekről, ahol az atya nem volt hajlandó eltemetni valakit, mert „tartozása” volt az egyház felé. Anyósom kisnyugdíjas, 15000 dinárt kap. Amikor atyánknak 2000 dinárt adott, akkor csak fél évre írta be az adományt, mondta neki, hogy spóroljon, még egy ezrest igazán fizethetne…
     Következik a sírhely. Ha van, akkor a bérletet kell fizetni, ami helységenként különbözik. Éves bérleti díja személyenként 300 - 1000 dinárig terjed. A temetők egyes helyeken az egyház, máshol pedig a helyi közösségek, kommunális vállalatok hatáskörébe tartoznak.
        A kápolna használatáért külön kell fizetni. Fejlettebb településeken van WC, mosdó, fűtés, kávéfőzésre külön helyiség, ki is takarítanak. Fejletlenebbeknél se WC, se fűtés, se takarítás. Az árakon ez azonban nem tükröződik.
         A lélekharang megszólalásának is külön árjegyzéke van. Nem mindegy, hogy hány verset húznak naponta. A pap „kiszállásáért”, a búcsúbeszéd megtartásáért is fizetni kell, valamint a kántor sem ingyen végzi munkáját. 
        Akkor még nem is beszéltünk a következőkről: a halott szállítása, a koporsó, a szemfedél, a ravatalozás, a felirat, a gyászlap, a kereszt, a zsebkendők, a gyászszalag, a sírásók, a virágok, a gyertyák, a szenteltvíz, a gyászjelentés, a gyászmise, a műemlék állítása, a kőfaragó munkadíja… Pogácsa, kávé a halotti toron. 1000 euró nem elég...
        Jártam már temetésen, ahol a gyászhuszárok matt részegek voltak, tiszteletlenül viselkedtek, mindenki azt figyelte, hogy mikor fog egyikük beleesni a sírba. Sajnos, az ott élőknek nincs módjuk másik temetkezési vállalathoz fordulniuk, ők az egyedüliek a kisvárosban.  
        Az egyházi temetés nem kötelező, mint ahogy az egyházhoz tartozni sem kötelező. Nem azt mondom, hogy a jövedelemből lehetőségeinkhez mérten nem adakozhatunk az egyház javára, de: egy becsületes, istenhívő, jólelkű, másokon segíteni akaró pap ne ezzel fogadja a híveket! Ne a pénz legyen az első! Ne a piszkos anyagiak. A papi élet sajnos egyre inkább a pénznek van alárendelve. Etikus dolog az ilyen? Valójában, semmi sincs ingyen. A temetés is egy szolgáltatás. A fodrász sem nyír meg ingyen, a sörért is fizetni kell a pincérnek.
          Meghalni sem olcsó dolog.
          Minden ember azonban megérdemli a méltóságteljes temetést.

7 megjegyzés:

  1. Hát kedves Emma,:) minha csak nálunk járt volna temetésen:nem szép viccelődni de eigy van nálunk is Üdv Rózsa.Nagyon szeretem az irásait

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Kishegyesen főleg így van ahogy cikkben leírta Emma. Igen, a katolikusoknál ez így van mindenhol sajnos. Viszont hegyestöl csak néhány kilométerre feketicsen a reformátusoknál nem így megy. Ott borítékolják a pénzt, ki menyit bír. Apósom presbiter 6-7 éve emlékszem amikor megkérdeztem menyit szoktak adni a papnak azt felelte hogy olyan 1000dinárt. Azóta biztos többet de akkor se hiszem hogy valaki 5000-töl többet borítékol. Ők maguk a reformátusok mondják hogy bajban kell segíteni az emberen, és nem lehúzni mint a katolikusok. Megjegyzem én is katolikus vagyok védem a vallásomat de ez a része felháborít engemet is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megint lehet rágódni a csonton,kapzsiság rossz dolog,de ez van.Egyezek a hozzászólásoddal,csak nálam mindig ott van a nagy DE.A segélyt kapók már mindent ingyen akarnának,elbúcsúztatni nem fontos a kántor,bárki felolvashat.Verbászon voltam kétszer pap nélküli temetésen,szépen elköszöntek a halottól.

      Törlés
  4. Meghalni tényleg nem olcsó.
    Azonban a következő szolgáltatások nem hitéleti jellegűek:
    - ravatalozó használata
    - sírhelybérlés
    - koporsó, szemfedél vásárlás
    - halotti toron felszolgált pogácsa, üdítő stb.
    Tehát az egyházi "szolgáltatás":
    - egyházi "adó"
    - pap és kántor stóladíja
    - esetleg a harangozás és a gyászmise.
    Másik dolog... ismerjük, Cicero Catilina elleni védőbeszédét. Az a felütés, amelyben kedves Emma azt állítja, hogy mindenki hallott olyanról, amikor a papok anyagi okok miatt nem temettek el valakit, mesterien cicerói stílust követ: bizonyíték nélkül azt sugallja, hogy ez álltalános. Ha tud ilyenről, konkrétan miért nem írta meg?
    Ha már valaki pennát ragad, ne keverje össze a szezont a fazonnal. Még személyes érintettség okán is azért érdemes objektívnek maradni.
    Az egyház adómentességénél csak megjegyezném, hogy nem Szerbia kegygyakorlásáról van szó, ez a nemzetközi jogban általános.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. KEDVES TIVADAR! LE A KALAPPAL EZ EGY NORMÁLIS HOZZÁSZÓLÁS. OLYANOKAT ŐSSZE IRTAK HOGY AZ EMBER NEM TÉR ÉSZHEZ ÉS AKI IRTA SZERINTEM NEM EGYHÁZ TAG, NEM GYAKOROLJA VALLÁSÁT ÉS HÁLA ISTENNEK NEM VOLT DOLGA A TEMETKEZÉS RENDEZÉSÉBEN. NEKEM SINCS FOGALMAM MI KŐZE A POGÁCSÁNAK, A KŐFARAGÓNAK A PAPHOZ. SZENTELT VIZ ÉS VIRÁGOK??? MINDEN ÉVBEN AMIKOR RENDEZEM A HITTKŐZSÉGI ADÓT MÉG HOZZÁ JÁRULOK A SZEMINARISTÁK ÉS A TEMPLOM JAVÁRA. NEM VAGYOK GAZDAG, DE MEG VÁROM AZT A HÓNAPOT AMI A LEG MEGFELELŐBB. NÁLUNK LETAGADJÁK HOGY NEM MENT KI AZ ATYA ÉS A KÁNTOR. EZT KŐZZÉ TESZIK A FACEBOOKON, PEDIG OTT VOLTAM ÉS ÁLITANI TUDOM HOGY KIMONDOTTAN SZÉP BÚCSÚZTATÓT ÉS PAPI SZOLGÁLATOTT VÉGEZTEK. MEG VÁDOLTÁK A PAPUNKAT HOGY HATALMAS ŐSSZEGET KÉRT MEG MIKET MONDOTT DE ÉN PONT AKKOR VOLTAM BENT AMIKOR ŐK IS ÉS AZ ATYA AJÁLOTTA FEL AZ INGYENES TEMETÉS. MIÉRT VESZIK AZ ISTEN SZÓLGÁJÁT A SZÁJUKRA? EZ OLYAN SZÁLKA ÉS A GERENDA FÉLE?

      Törlés
  5. A REFORMÁTUSOKNÁL NEM PAP HANEM TISZTELETES VAN. NE KEVERJÜK ŐSSZE AZ EGYHÁZ KŐLTSÉGEIT, A KOPORSÓSÉVAL ÉS A SIRÁSÓÉKKAL. HOGY NEM AKADUNK FEL A LEVEGŐ ADÓN, VAGY AZ ÁRAM SZÁMLÁN PEDIG MAGASSAK ÉS MINDEN HÓNAPOSSAK. HA MÁR AZ EGYHÁZ TAGJA VAGYOK 1 ÉV ALATT VALAHOGY ŐSSZE SZEDI AZ EMBER A HITTKŐZSÉGI ADÓT. ÉN ÚGY VAGYOK VELE HA KATOLIKUS VAGYOK ÉS GYAKORLOM A VALLÁSOMAT, KELL A PAP A TEMETÉSEN ÉS TEMESSEN CSAK SZENTSÉGEKKEL ÉS KISÉRJE Ú AZ UTOLSÓ ÚTJÁRA. ANNYI MINDENÉRT FIZETÜNK ÉS EZEN AKADUNK FEL. A HALOTTAS TOR SZERINTEM A LEGBORZASZTÓB DOLOG. NA OTT VAN MINDEN, AZ ITALOZÁSTÓL,A HANGOSKODÁSTÓL A NEVETÉSTŐL KEZDVE MINDEN. A LEGKŐZELEBBI HOZZÁTARTOZÓNAK MEG ORDIT A LELKE ETTŐL.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...